A manca curat
10 mai 2018O prima regula in asigurarea unei bune digestii este ca in succesiunea meselor sa se tine seama de timpul de digestie a diferitelor categorii de alimente, pentru a nu le suprapune.
Timpul de digestie al principalelor categorii de alimente:
- Fructe proaspete = 0.5 h
- Fructe prelucrate termic = 1.5 h
- Legume proaspete (ceapa, usturoi, telina, patrunjel cerde, andive, castraveti, rosii, ridichi, etc) = 2 h
- Peste slab = 3 h
- Produse cu amidon (cereale, paine, mamaliga, cartofi, paste fainoase, orez, etc) = 3 h
- Proteine vegetale (ciuperci, soia, tofu, lapte de soia) = 3.5 h
- Leguminoase uscate (fasole uscata, linte uscata, mazare uscata, bob uscat, naut uscat) = 4 h
- Seminte (de dovleac, de floarae-soarelui, de susan) = 4 h
- Oleaginoase (alune, nuci, fistic, migdale) = 4 h
- Varza gatita = 4 h
- Vinete gatite = 4 h
- Branzeturi slabe = 4 h
- Branzeturi grase = 5 h
- Carne slaba rasol = 5 h
- Peste gras = 5 h
- Carne slaba rasol = 6 h
- Oua = 6 h
- Carne grasa la gratar = 6.5 h
- Grasimi (unt, smantana, uleiuri vegetale) neprelucrate termic = 7 h
- Grasimi prelucrate termic sau/si afumate = 8 h
Ce se intampla de pilda daca vom consuma fructe ca desert imediat dupa masa cu mancaruri din produse cu amidon (paste fainoase, orez, cartofi)? Digestia va fi ingreunata, ele stationand in stomac 2-3 ore, pana la digerarea preoaratelor amidonoase, pentru ca fructele, acide prin natura lor, vor neutraliza ptialina – enzima pentru descompunerea preparatelor amidonoase, care este alcalina. Dar daca vom consuma fructe dupa carne sau grasimi, ce se va petrece in tubul nostru digestiv? Fructele vor stagna in stomac si mai mult, 5-7 ore, pana la terminarea digestiei carnii si a grasimilor, deoarece enzimele pentru descompunerea acestora din urma sunt diferite de cele pentru descompunerea fructelor, iar organismul nu le poate secreta in acelasi timp. In ambele situatii descrise vor aparea procese de fermentatie si putrefactie, balonari, dispepsii, reflex gastro-esofagian, arsuri gastrice. Totodata, procesul de digestie si, implicit, cel de slabire vor fi intarziate.
Fructele vor fi consumate singure dupe aterminarea timpului de digestie a celorlalte alimente, ele constituind o masa aparte. Si procesul invers este valabil: nu vom consuma celelalte genuri de alimente decat dupa expirarea timpului de digestie a fructelor.
Din aceleasi motive prezentate mai sus, glucidele vor fi consumate numai dupa terminarea timpului de digestie a lipidelor (5-8 ore) si, invers, vom manca lipide doar dupa ce s-a terminat digestia glucidelor (1-3 ore).
O alta regula importanta pentru asigurarea unei digestii usoare este si combinarea corecta a alimentelor in cadrul aceleiasi mese. Dar despre acest subiect, intr-o data viitoare.