6 reguli pentru un antrenament HIIT
13 iulie 2018Abdomen plat dupa nastere
26 iulie 2018Studiu de caz
Sa ne uitam cum raspunsul fiziologic si psihologic al unei diete cu putine calorii afecteaza rezultatele reale ale unui subiect tipic.
Sa luam exemplul unui barbat de 100kg si 18% grasime corporala.
Scopul lui este sa slabeasca 10 Kg.
Inainte să inceapă
18% grasime corporala
18 Kg grasime
82 Kg masa corporala fara grasime
La fel ca majoritea oamenilor, el decide ca cea mai buna cale de a slabi este urmarirea unei diete conventionale cu putine calorii de genul celor gasite in mass-media. Prin urmare incepe o dieta de 1500 Calorii pe zi.
In prima saptamana pierde aproape 3 Kg si este foarte multumit de el. In a doua saptamana mai pierde 2 Kg si in saptamanile 3-6 mai pierde cate un kilogram, poate un kilogram si un pic.
In acest moment ajunge la 90Kg si isi atinge scopul. A reusit sa piarda in greutate fara a ajunge la un platou, chiar daca slabirea a incetinit de-a lungul timpului.
Scopul formulat a fost sa fie cu 10 kg mai usor la cantarire. A reusit.
Dar, in urma unei examinari mai amanuntite, vedem ca nu a avut intradevar atat succes.
După dietă
Greutatea in momentul curent: 90 Kg.
Prin analiza compozitie corporale se descopera un procent de 15% grasime corporala. Prin urmare: 13.5 Kg grasime corporala.
Greutatea pierduta:
4.5 Kg grasime corporala
5.5 Kg masa musculara (plus greutatea provenita apa si rezerve de glicogen)
Judecand succesul in termeni de compozitie corporala este clar ca a esuat.
55% din greutatea pierduta a provenit din masa corporala, nu din grasime. Acesta scadere in masa musculara a scazut rata sa metabolica de baza si acum corpul sau arde mai putine calorii pe zi decat inaintea dietei. Ce inseamna asta?! Ca trebuie sa manance mai putin pentru a-si mentine greutatea de 100 kg. In plus, recastigarea unei cantitati asa de mari de masa musculara necesita mult timp, efort si dedicatie.
Comparand cele doua aspecte fizice, de inainte si de dupa cura de slabire, noul aspect fizic este mult mai "pufos" decat cel initial, datorita faptului ca, masa musculara a fost inlocuita de grasime. Astfel se explica de ce, chiar daca are aceleasi kilograme ca si la inceput, arata mai rau, mai gras. Un kilogram de muschi arde atatea calorii cat 3 kilograme de grasime.
Ce am vrut sa subliniez este ca, daca suntem o persoana cu greutatea peste normal, TREBUIE sa slabim, dar NU oricum. Cu cap. Cu rabdare. Cu o dieta rezonabila si echilibrata, nu prin diete drastice, care ne ofera fericirea pe termen scurt, aruncandu-ne din nou in agonie. Astfel apare efectul YO-YO.
Nu te lasa inselat de cifrele afisate pe cantar. Nu confunda pierderea in greutate cu slabirea. Investeste in masa musculara. Dezvolta obiceiuri corecte. Mananca suficient. Fa exercitii. Ai rabdare. Slabeste incet!