De ce tinerea unei diete te poate face de fapt mai gras?
20 iulie 2018Antrenamentul Tabata
28 iulie 2018Dupa nastere, burtica ta va semanata cu un balon dezumflat. Va fi moale, usor lasata, proeminenta. Daca te surprinde faptul ca inca mai ai burtica dupa ce ai nascut, explicatia este simpla. E vina uterului, care s-a destins mult in timpul sarcinii si se va retrage treptat, pana cand va reveni la marimea initiala. Dar asta se va intampla abia la patru saptamani dupa nastere. Daca, dincolo de aceasta perioada, ramai cu o burtica proeminenta nu poate fi vina uterului pentru ca el se retrage complet.
Asadar, chiar si dupa retragerea uterului, vei ramane cu un abdomen proeminent, chiar daca inainte de sarcina il aveai perfect plat. Toata lumea cunoaste pe cineva, care cunoaste pe cineva, care a avut abdomenul perfect plat, la cateva saptamani de la nastere. Asemenea cazuri exista, dar sunt foarte rare. Majoritatea mamicilor scapa de burtica in cateva luni si NU stand degeaba. Este si normal sa fie asa daca ne gandim ca abdomenul sufera si el o trauma.
Secretul este rabdarea. Sa nu uitam ca abdomenul s-a marit in noua luni, deci nu are cum sa revina la normal peste noapte. Viteza cu care iti vei redobandi abdomenul dinaintea sarcinii depinde de greutatea pe care o aveai inainte sa ramai gravida, de numarul kilogramelor depuse in sarcina, de gradul de activitate si, bineinteles, de mostenirea ta genetica (intreaba-ti mama sau sora cat de repede si-au revenit).
Daca au trecut saptamani de la nastere si totusi ai burtica, principalul vinovat este stratul adipos (grasimea) care s-a format pe abdomen, mai ales daca ai cedat poftelor alimentare si ai fost sedentara. In al doilea rand, poate sa fie vina muschilor abdominali care, datorita maririi uterului, s-au intins la maxim, devenind mai slabi si lipsiti de tonus. Tesutul adipos poate sa dispara fara niciun fel de efort din partea ta, daca alaptezi. Pentru a produce lapte, corpul tau foloseste un numar mare de calorii, iar daca ai o dieta moderata, fara excese, va recurge la caloriile stocate sub forma de grasime. In cateva luni poti sa scapi complet de burtica. Mamicile care nu sunt atat de norocoase vor face mici eforturi.
Exercitiile aerobice sunt cele mai indicate pentru arderea grasimilor. Daca esti o sedentara, probabil ca mersul in ritm rapid ti se va parea cel mai usor. Pentru refacerea muschilor abdominali, ai nevoie de exercitii anaerobe, adica diverse tipuri de "abdomene", cu sau fara greutati. Acest tip de exercitii sunt nelipsite din antrenamentele BodyFit. Exercitiile pot fi dureroase sau chiar imposibile pentru mamicile care au nascut prin cezariana, asa ca va trebui sa asteptati pana cand corpul se reface complet, altfel puteti face mai mult rau decat bine. Cel mai bine este sa intrebati medicul la controlul post natal daca si cand puteti incepe exercitiile pentru abdomen. Atentie! Nu este suficient sa fie (aproape) vindecata cicatricea de pe piele. Este posibil ca uterul si celelalte tesuturi de sub piele sa se vindece mai greu decat pielea.