Ce inseamna fitness
10 iunie 20186 reguli pentru un antrenament HIIT
13 iulie 2018Pregatirea fizica si mentala pentru un antrenament incepe cu incalzirea.
Degeaba te alimentezi corect si degeaba te prezinti odihnit la antrenament daca nu-ti racordezi organismul la efortul pe care urmeaza sa-l faci.
Cei care obisnuiesc sa sara peste incalzire sau cei care o fac doar pentru a o bifa au toate “sansele” sa se accidenteze. Cat de grav se pot accidenta? Depinde de ghinionul fiecaruia, cert este doar ca probabilitatea accidentarilor este extreme de mare.
In unele cazuri, musculatura nepregatita pentru efort cedeaza sub forma unor rupturi grave sau se poate intampla ca incheieturile sa se luxeze in urma unor miscari care aparent nu implica un stres prea mare asupra articulatiilor.
Acordati atentie incalzirii pentru ca putine momente sunt mai importante pentru un organism supus unui stres fizic decat pregatirea acestuia pentru efort.
Ce este incalzirea la modul concret?
In mare, incalzirea este ceea ce-i spune si numele: cresterea temperaturii generale a corpului.
Intrand insa in detalii, aceasta crestere a temperaturii este doar efectul foarte usor de sesizat din exterior.
Dincolo de aceasta, incalzirea are rolul de-a constientiza organismul inclusiv la nivel mental ca urmeaza sa faca efort fizic, de-a imbunatati coordonarea generala, de-a imbunatati elasticitatea si contractibilitatea muschilor si de-a pregati sistemul respirator si cel cardiovascular pentru efort.
In timpul miscarilor de incalzire, incheiturile sunt lubrifiate suplimentar de lichidul sinovial si permit astfel miscarea rapida si fara rezistenta a membrelor.
Care sunt beneficiile incalzirii?
O incalzire serioasa nu scade doar riscul accidentarii, ci ofera si o serie importanta de beneficii pentru organism printre care:
- creste mobilitatea articulatiilor
- creste viteza de contractie si relaxare a muschilor
- reduce rigiditatea musculaturii, stare asociata des cu accidentarile
- faciliteaza utilizarea oxigenului din sange de catre muschii implicati in efort
- dilata vasele de sange ceea ce duce la o scadere a stresului asupra muschilor inimii
- creste productia de hormoni implicati in gestionarea capacitatii de efort
Cum te incalzesti pentru antrenament?
Incalzirea trebuie corelata cu tipul de activitate fizica in care urmeaza sa fii implicat.
Astfel, pe anumite miscari se pune accentul pentru pregatirea organismului inainte de un antrenament cu greutati, pe altele cand e vorba de incalzirea inaintea unui meci de fotbal.
Totusi, ca regula generala e bine sa dedici macar 5-10 minute pentru efort aerob si 10-15 minute pentru stretching dinamic.
Ca efort aerob poti face o alergare usoara, merge alert pe banda, poti folosi o bicicleta statica sau sari coarda.
In privinta stretching-ului dinamic trebuie sa incluzi neaparat: rotatii ale articulatiilor, exercitii de mobilitate a gatului, rotiri ale umerilor, aplecari laterale, rotiri ale bazinului, semi genuflexiuni, exercitii de balansare a bratelor si picioarelor.
Antrenamentele noastre BodyFit si HIIT au ca prima parte, incalzirea. Asa cum, fiecare dintre ele se incheie cu o relaxare binemeritata.